9 Mayıs 2013 Perşembe

İstikamet Riga ! / Destination Riga !


Havalar ısındıkça tatil ve seyahat planlarımız da artmaya başladı. Kimi Ege’yi düşünürken, kimi Güney kıyılarını araştırıyor. Kimisi de yurt dışına yönelik plan yapıyor. Her ne kadar tatil denince akla hep ‘güney’ gelse de, ben sizlere sade ve masum güzelliği ile oldukça ‘kuzeyli’ bir kent önereceğim. Bu küçük kuzeyli kentin ismi Riga.
Letonya’nın başkenti ve en büyük Baltık şehri olan Riga, her şeyi ile mütevazi bir kent. Kuzeyin asaleti ve beyaz teni Riga’da vücut bulmuş adeta. Öyle günler geceler, uzun zamanlar istemiyor Riga. Cuma ve pazartesi günlerini de katarak güzel bir ‘long weekend’ yapıp, günlük koşturmaca ve stresten uzak, huzur dolu bir tatil yapıp dönebilirsiniz.
--
As temperature gets warmer and season turns into spring/summer, holiday plans become inevitable.Some consider Aegean coast and some other search for Mediterranean. Some other make plans for abroad. Although, summer holiday means ‘south’ in Turkey, I will suggest you a ‘northern’ city with pure beauty. This little northern city is Riga.

Riga is the capital of Latvia and the biggest city of Baltics. You do not need too much time to visit Riga, a long weekend would be enough for a relaxing and refreshing holiday.  


Riga’ya neden gitmeli ?                                                                                                                                   Riga, 12. yüzyılda önemli bir liman kenti olması sebebi ile döneminin sayısız zenginliğine ev sahipliği yapmış bir kent. Şehirde, en umulmadık köşe başlarında karşınıza ‘Art Nouveau’ stiline ait mimari örnekler çıkabiliyor. Eski şehrin merkezindeki Kedi Evi, Televizyon Kulesi, Aziz Peter Katedrali ve Riga Kalesi dikkat çeken yapılar arasında. Kedi Evi’nin tepesinde yer alan ve karşı binaya kızgınlıkla bakan kedilerin hikayesi şehrin en turistik hikayesi. Mutlaka birilerinden duyacağınıza emin olduğum hikayeye göre; zengin olmadan önce, dönemin ticaret odası (tradesmen guild) tarafından üyeliği reddedilen bir işadamı, hırslanıp çalışarak çok zengin oluyor ve kendini kabul etmeyen odanın karşısına kendi binasını kondurup, tepesine de iki kedi yerleştiriyor. Bu iki siyah kedinin kızgın bakışları işadamının o zamanki duygularını ele veriyor.   
--
Why to go to Riga ?
Riga, one of the important harbours of 12th century, was the home of wealth of its era. Art Nouveau style in architecture is highly visible almost every corner. Black cat house, TV tower, Saint Peter Cathedrale and Riga Castle are the main attraction points.



Sarışınlar festivali                                                                                                                                     Sarışınlar festivali başlığının dikkat çekici bir tarafı olduğunu inkar etmek pek mümkün olmasa gerek. Evet, Riga’nın meşhur bir sarışınlar festivali var. Sadece pembe renk giymiş yüzlerce sarışın bayanın çoğunlukla yardım ve turistik amaçlı gerçekleştirdiği bu festival her sene daha fazla turist çekiyor. Bu sene ki festival 13 Temmuz gününde Riga’ya 22 km mesafedeki Jurmala’da gerçekleştirilecek.
--
Go Blonde Festival

It is inevitable to claim that ‘Go Blonde Festival’ is an eyecatching title. This is the famous festival of Riga mainly held as a tourism attraction and charity purposes. This is in the form of a parade by pink dressed women. In 2013, festival will be in Jurmala, 22 km distance city to Riga.
El işçiliği                                                                                                                                                              Riga, sanat eserleri ve bunların arasında da özellikle cam el işçiliği ile öne çıkmış durumda. Dayanamayıp aldığım, camdan yapılmış 3 melek figürünü kırmadan getirmeyi başardıktan sonra duvarımda güzel bir köşeye yerleştirdim ve her bakışımda Riga’yı hatırlıyorum.
--
Handicraftsmanship                                                                                                                                         Riga is famous for its arts especially with hand made glassware. I was able to bring safely three glass angels. I  placed them on a nice corner on my wall and remember Riga everytime I look at them.

Güzel bir yemek için                                                                                                                                         Yurt dışına gitmişken, o şehrin kendine has bir restoranında yemek yemeden dönmek olmaz değil mi ? 300 yıllık 3 katlı şirin bir binada hizmet veren 1221 isimli restoranın atmosferini yaşamadan dönmeyin.
--
For a nice cuisine                                                                                                                                           Restaurant 1221 is a very cute local restaurant of Riga located on a three floor building of 300 years of age. Please bu sure to visit it before you return.

1 yorum :

  1. Sevgili Hilal
    Maraton koşmak için gideceğim Riga'da bloğunda önerdiklerini de mutlaka yapacağım. Gezi yazılarının devamı dileğiyle...

    YanıtlaSil